TRANSFORMASI


Nilai masa begitu penting dan begitu terhad sekali bila memandang keaadan kelling untuk memaksa nilai masa itu menjadi begitu makna tidak ternilai dan begitu makna sekali . Bila di ungkapkan betapa pentingnya nilai masa ini.
Penulis teringat kisah nilai masa yang telah di pamerkan oleh tokoh dan ulama islam dalam mengisi masanya untuk islam .Teringat akan kisah Badiuzzaman said nursi masih sempat menulis ketika sedang menunggang kuda dan kehebatan seorang ulama yang menulis untuk dakwah islam hatta tidak sempat untuk makan sehingga tidak perasan dirinya telah di suap makanan ketika itu di mulutnya.Ini semuanya di sebabkan oleh nilai sesaat masa begitu berharga dan bernilai sekali di isikan untuk islam

Mukaddimah nilai masa begitu sebenarnya memotivasikan penulis bahawa begitu penting dan berharga setiap saat di gunakan atau di beri untuk membawa kebenaran islam itu segala-galanya dalam merentasi globalisasi di ambang arus serangan pemikiran yang cukup dahsyat sekali di zaman ini.
Alasan “ aku tidak cukup masa lah nak menulis dan memberi untuk islam ni” adalah penipu sekali jika kita melihat kepentingan ruang masa yang di kurniakan itu.

Ketika kesunyian dan hanya bertemankan alunan merdu huffaz di sekeliling sebenarnya memberi ilham dalam usaha terus memberi di samping sentiasa terbuka untuk menerima.Di waktu ini penulis sedang menghayati atau lebih untuk memahami serta menyingkap sebuah pemikiran seorang tokoh reformis sehingga membawa kepada buaian lenaan tidur.
Reformis yang di maksudkan adalah MUHAMMAD ABDUH iaitu seorang tokoh reformis mujaddid dan pemikir yang sistematik.

Pemikiran beliau amat mempengaruhi pemikiran dalam agama dan politik umat islam bukan sahaja di mesir malah di seluruh dunia .Peribadinya menghimpunkan watak yang pelbagai daripada seorang pemimpin organisasi sulit membawa kepada watak seorang mufti besar dan berubah kepada seorang guru kepada sasterawan akhirnya watak sufinya kepada seorang nasionalis.

Tokoh ini membawa obor kebebasan dan pencerahan di dalam sejarah dunia moden islam .Setelah beliau di jemput oleh Jamaluddin Al Afghani ke paris dan telah menerbitkan sebuah majalah yang bernama “al urwah” yang membawa kepada kesatuan islam dan menerbitkan sebuah jurnah yang menyeru umat ini bersatu untuk memikirkan masalah menimpa mereka.Dalam keaadan politik Negara islam yang semakin mundur memberi peluang penjajahan kepada Britain ketika itu.
Muhammad Abduh menyarankan idea-idea PAN ISLAMISME yang di cetuskan oleh Al Aghani untuk melawan tindakan penaklukan eropah dengan cara menghimpunkan kekuatan di setiap Negara islam.
Penulisan Abduh dalam urwah berjaya membangkitkan 2 sentimen yang pertamanya nasionalisme dan agama
Di mana ketika itu muslim khususnya berada dalam kehancuran yang cukup berbeza di eropah ketika itu.Berpunca kerana dalaman dan luaran yang mesti di tangani .Lewat dalam upaya berfikir yang bersungguh-sungguh akhirnya menemui cara penyelesaian masalah untuk perubahan.Cara di cetuskan Abduh ketika itu antaranya dengan mereformasikan pengetahuan dalam mencapai pembaharuan atau reformasi pengetahuan

Penulis meletakkan perubahan pada gerakkan mahasiswa ketika ini untuk mencapai “TRANSFORMASI” khusus dalam pemikiran setiap mahasiswa lebih lagi penggerak mahasiswa islam.Transformasi ketika in perlu di bina bagi mencapai kekuatan dan mengembalikan kembali taring yang sudah semakin tumpul untuk di tajamkan pada masa kini sehingga mampu mencengkam mana-mana pihak yang berani muncul dalam setiap genap penjuru.
Mahasiswa perlu untuk berubah dari segi paradigma yang jelas dan matlamat dalam prjuangan serta memahami perinsip perjuangan tanpa mengikut secara melulu pendekatan terdahulu .Mereka perlu menyusun perkara yang utama tanpa mendahului perkara furuk daripada perkara perinsip.

Idealisme yang di bawa mestilah bebas daripada di belenggu dari anasir luar .Konsep “ADABUL IKHTILAF” perlu di uarkan oleh gerakkan supaya mereka dapat duduk semeja bersatu menegakkan keadilan dan kebebasan di samping menentang kezaliman dalam masyarakat.
Perbezaan pemikiran dan pendapat ini sebagai rahmat untuk menyatukan hati-hati mereka dalam melaksanakan agenda bertindak seperti yang di gariskan oleh islam.Sebagai orang yang berfikir marilah bersama untuk berfikir perkara ini.

0 comments: